maandag 19 augustus 2019

Literaturia dag 4: Engeland in al zijn facetten, van clotted cream tot Brexit

De dubbele zondag van Literaturia was traditioneel voor een kijkje over de landsgrenzen: dit jaar gingen we de Noordzee over om ons licht te laten schijnen op het Britse Koninkrijk, met name Engeland.

In de middag vertelde voormalig NRC-correspondente in Londen, Titia Ketelaar, over de Brexit: hoe het zover kwam, hoe het gebeurde en wat het zal brengen. In een bevlogen lezing, die gaandeweg overging in een geanimeerd gesprek met het publiek, maakte Ketelaar duidelijk dat er achter het fenomeen Brexit meer schuilgaat dan een valse campagne met oneigenlijke argumenten en zand in de ogen.

Ketelaar had een Britse kennis beloofd niet uitsluitend in mineur over Engeland te spreken. Ze loste die belofte in en zorgde daarmee voor een positieve afsluiting van de bijeenkomst door haar liefde voor het bijzondere land uit de doeken te doen, waarbij ze vooral even stil stond bij koekjes en de prachtige wandelroutes door de natuur.

In de avond was het de beurt aan de zelfverklaarde anglofiele historicus Harry De Paepe, die aan de hand van zijn boek Stiff upper lips inging op de andere natuur van de Brit: die van de onderkoeldheid, tradities en klasseverschillen. Aan de hand van thee, scones en politiek zette De Paepe in een vrolijke en interessante lezing uiteen hoe we de Brit beter kunnen leren kennen.

Met behulp van film en interessant beeldmateriaal verluchtigde De Paepe zijn betoog, Het maakte de excentrieke Brit zelfs nog wat exotischer. Wat de toekomst ons ook brengt; als het Leave-kamp alles voor elkaar krijgt dan zijn we beslist een bijzondere buur kwijt.

Geen opmerkingen: