dinsdag 25 augustus 2015

Literaturia dag 4: Ernst Jansz

Gisteravond stond de Desdemona-tent in het teken van de Indische verhalen en muziek van Ernst Jansz. Begeleid op gitaren, bas en viool speelde Jansz muzikale vertolkingen van zijn roman Gideon's Droom. Buiten was het intussen droog, binnen al dagen uitverkocht.
Jansz reeg de liedjes aan elkaar door de verhaallijn van zijn roman te volgen, zodat de aanwezigen bijvoorbeeld de geschiedenis van zijn ouders konden meevoelen: vader groeit op in Nederlands-Indië en vertrekt naar Nederland waar hij zijn vrouw ontmoet. De liedjes zijn doordrenkt van weemoed en verlangen, en werden integer en met veel gevoel gebracht.
De band, waarin de steelgitaar van Guus Paat en viool van Aili Deiwiks in een aantal nummers prachtig samenspeelden, bracht ook enkele krontjong-versies van Bob Dylan-nummers, die Jansz naar het Nederlands vertaalde. Het slotakkoord met Tijd Genoeg uit het Doe Maar-repertoire en het prachtige Luna Luna Mijn bracht de zaal in vervoering. Het enthousiasme over en weer maakte de avond compleet, de sfeer vriendelijk en zacht.
Drie fragmenten voor wie er niet bij kon zijn: Rumah Saya, Een ogenblik in de wind en Tijd genoeg.

Geen opmerkingen: