zondag 23 augustus 2015

Literaturia dag 3: Marc Stakenburg en Jaap Boots

Zo'n Literaturia-zondag als gisteren maak je maar één keer per jaar mee. Op het affiche stonden twee bevlogen dj's die allebei een boek hebben geschreven: KRO-coryfee Marc Stakenburg kwam in de middag en 's avonds was het de beurt aan zijn VPRO-collega Jaap Boots. Het werd een memorabele dag.
Marc Stakenburg stond in een uitverkochte Desdemona-tent en vertelde aan de hand van zijn boek De big bang van de popmuziek over een reis die hij maakte door de Mississippi-delta, met New Orleans en Memphis als belangrijkste steden. Stakenburg raakte het publiek met mooie geschiedenissen, filmbeelden en natuurlijk met muziek. De anderhalf uur was zo om. Hier twee fragmenten over het ontstaan van de blues en het verhaal van het Stax-label.

's Avonds was de Desdemona zo mogelijk nog uitverkochter bij Jaap Boots. De energieke VPRO-dj met gitaar, platenspeler en kek hoedje pakte het publiek vanaf de eerste tel in met een vriendelijk, humoristisch en muzikaal programma over singletjes, herinneringen maar vooral over muziekhelden en idolen, afgewisseld met mooie liedjes. Alles gebracht onder het motto 'deze jongen kan wel wat', zoals hij het zelf samenvatte. Laat jezelf overtuigen door twee fragmenten: Boots over Nick Cave en een geweldig nummer over John Lee Hooker en hoe hij in het leven kwam van de jonge Boots. Genieten!

Geen opmerkingen: