maandag 21 augustus 2017

Literaturia dag 3: Lidewijde Paris en Nhung Dam

De Literaturia-zondag bestaat al jaren uit twee delen: de middag is ingeruimd voor een literair uitstapje en de avond voor een theatrale voorstelling.
Lidewijde Paris, een bevlogen en energieke redacteur, beroepslezer en begenadigde spreker vertelde een uitverkochte Desdemona-tent het verhaal achter de literatuur. Ze legde verbanden, verbond de puntjes en fileerde romans door deze minutieus maar heel begrijpelijk uit te rafelen en terug te brengen tot de kern. De uitgekozen videobeelden en foto's verhelderden haar verhaal en stuurden uiteindelijk de aanwezigen verrijkt en bezield naar huis. Een prachtige voorstelling, waarmee Paris nog op veel plaatsen in Nederland te zien is. Een absolute aanrader.
's Avonds soleerde Nhung Dam door haar leven en de autobiografisch geïnspreerde roman Duizend Vaders. In een echte Groningse theatervoorstelling vertelde ze over haar jeugd, haar dromen, verlangens, maar ook haar angsten en schaamte. Uiteraard kwam de loempiakraam op de Ebbingebrug aan bod en haar kindertijd in Groningen. Dam was als een vis in het water in de uitverkochte Desdemona-tent, en het publiek beloonde haar met oprechte aandacht en een langdurig applaus.
Dam zorgde voor een mooie zondagafsluiting van het Literaturia-weekend, dat vrijdag begon en alleen uit hoogtepunten bestond.

Geen opmerkingen: