vrijdag 11 juli 2014

Programma Literaturia 2014

Veel bewolking boven de boekenbranche, maar op Noorderzon schijnt de zon. Het literaire en poëtische programma Literaturia laat zien dat er geen vuiltje aan de literaire lucht  is. Met een line-up om van te smullen: van Turkije tot de Wadden en van Fieke en Ype tot Ficus Fiësta. Met Arjen Lubach, Neil Young, Derk Bolt, Christine Otten, Bert Wagendorp en onze Dichter des Vaderlands, Anne Vegter.
We vieren de literatuur en jij mag erbij zijn!

mede mogelijk gemaakt door: Nederlands Letterenfonds, LIRA Fonds en het Oestergenootschap.

vr 22 aug, Spiegeltent, 21.30 - 23.30
Het eerste Groninger Kalfcafé, met Bert Wagendorp, Christine Otten, Ellen Deckwitz, Emma Curvers en Frank Heijnen

Op de openingsavond van Literaturia pakken we meteen goed uit met het eerste Groninger Kalfcafé. Een geheide hit in café De Koe in onze hoofdstad en voor één keer getransformeerd naar de Spiegeltent. Veel Groningse roots, dus grote verhalen. Literair barhangen en poëtisch inpilsen met Volkskrant-columnist en wielerfanaat Bert Wagendorp (Ventoux, de Muur), Christine Otten (gloednieuwe roman Rafael), poëziekoningin Ellen Deckwitz en columniste en schrijfster Emma Curvers (Iedereen kan schilderen). Onder bezielende leiding van presentator Frank Heijnen.
Half elf naar binnen? Geen probleem. Het Kalfcafé is doorlopend, dus koop een kaartje aan de deur wanneer jij wilt.
In samenwerking met Atlas/Contact

za 23 aug, Desdemona, 21.30 - 22.15
Arjen Lubach

Arjen Lubach is in z'n eentje een heel elftal aan ambachten (DWDD, Monica da Silva Trio, Buro Renkema, Wie is de mol, De slimste mens, Op sterk water). Op Noorderzon maken we kennis met zijn vertellerstalent. Aan de hand van zijn succesvolle romans en verhalen, vertelt hij over de zaken die hem bezighouden. En als oud-Groninger heeft hij voor ons wat extra's in petto.

zo 24 aug, Desdemona: 14.30 - 16.00
Reizen met de schrijver: Mathijs Deen en Derk Bolt

Van de wereld naar de Wadden, een programma met twee boeiende reisverhalenschrijvers: Mathijs Deen vertelt gepassioneerd over de geschiedenis van Wadden, naar aanleiding van zijn gelijknamige reisboek. Derk Bolt vertelt over en leest voor uit 'Altijd ergens anders', zijn bundel reisavonturen die hij maakte vanwege het populaire KRO-programma Spoorloos.
In samenwerking met De Culturele Onderneming

zo 24 aug, Desdemona, 20.30 - 22.00, met pauze
Constant Meijers, Forever Young; een avond over Neil Young en zijn muziek

Iedereen kent de muziek van Neil Young, maar in Nederland is er maar één die Young van haver tot gort kent: Constant Meijers komt samen met zijn platenspeler vertellen over het fenomeen Neil Young, aan de hand van zijn onlangs verschenen biografie Forever Young. Een avond plaatjes draaien en praten over het fenomeen Young, met extra aandacht voor de persoonlijke band tussen Meijers en Young. "Ze zeggen dat we vrienden zijn," aldus Constant Meijers, "maar hij belt me nooit".

ma 25 aug, Desdemona: 20.30 - 22.00, met pauze
Turkse poëzie door de eeuwen heen, met voordrachten van Sytske Sötemann en Mehmet Çetin, muziek van Veli Bahşi, Sedat Varhan en Aynur Kahraman.

Een avond vol Turkse poëzie met inleidingen, voordrachten en muziek. Vanaf de veertiende eeuw tot aan de huidige aan de hand van mystieke reisgenoten, hoofse wijnschenkers, rebelse volksdichters, avant-gardisten en modernisten.
Voordrachten van Sytske Sötemann en Mehmet Çetin, met muzikale begeleiding van Veli Bahşi (saz), Sedat Varhan (gitaar) en Aynur Kahraman (zang, trom en lepels).

di 26 aug, Literaturia-container Leliesingel: vanaf 18.00 ieder half uur
NoorderZlam (voorronde NK Poetryslam)

Voor de vijfde keer komen de beste poetry slammers van Nederland bijeen om te strijden voor de titel en de NoorderZlam-beker. De slamdichters presenteren zich razendsnel in competitieverband en het publiek bepaalt de winnaar. Snel, afwisselend en vurig. Met Sannemaj Betten, Roel Weerheijm, Coen Cornelis, Daan Taks, Dean Bowen, Jonathan Griffioen, Cestmir Bergsma, Daan Zeijen en Marloes Robijn.

wo 27 aug, Literaturia-container Leliesingel: vanaf 18.00 ieder half uur
Fieke Gosselaar, Jannah Loontjes, Maaike Gerritsen en Auke Hulst

Uitgeverij Ambo Anthos presenteert het najaar aan nieuwe literatuur op Noorderzon: gloednieuwe boeken van Jannah Loontjes en de Groningse Fieke Gosselaar, samen met onlangs verschenen werk van Auke Hulst en Maaike Gerritsen. Deze auteurs presenteren zich in korte sessies, dicht op het publiek met voordrachten die raken.
In samenwerking met Ambo Anthos

do 28 aug, Literaturia-container Leliesingel: vanaf 18.00 ieder half uur
Ficus Fiësta, met Jan Willem Dijk, Anneke Claus, Jan Glas, Arjen Nolles en stadsdichter Joost Oomen

De wonderdichters Jan Willem Dijk, Anneke Claus, Jan Glas, Arjen Nolles en stadsdichter Joost Oomen bundelen hun krachten in één nieuwe supergroep: Ficus Fiësta. IJzersterke gedichten en een geweldige voordracht. Aangezien dit koppel raspaarden allen uit de stal van Kantoorpoëzie afkomstig zijn, is een briljante avond verzekerd. Het beste wat Noord-Nederland op dit moment te bieden heeft: Ficus Fiësta!

vr 29 aug, Literaturia-container Leliesingel: vanaf 18.00 ieder half uur
Ype Driessen: De Grote Literaire Fotostripshow

Speciaal voor Literaturia komt Neerlands enige echte fotostripheld Ype naar Groningen. Met zijn Grote Literaire Stripshow brengt hij de klassieke fotostrip tot leven. Van zijn fotostrips zijn al een stapel albums verschenen, vaak autobiografisch en over studenten (in de serie 3HOOG). Zijn werk verscheen onder andere in Volkskrant Magazine, FD, Hitkrant en sQueeze, en heeft naar eigen zeggen van gay-gedoe zijn unique selling point gemaakt. Zo uit de strip, in het echt op Noorderzon.

za 30 aug, Literaturia-container Leliesingel: vanaf 18.00 ieder half uur
Anne Vegter, met Persoonlijk en Dichtbij

De Dichter der Vaderlands komt naar Noorderzon en sluit Literaturia op gepaste wijze af. Anne Vegter praat over haar werk als dichter, schrijfster en theatermaakster, draagt voor en haalt daarbij de afstand tussen haarzelf en het publiek weg. Peroonlijk en dichtbij, net zoals haar werk bedoeld is. Met een heel belangrijke rol voor het publiek. Een unieke ervaring.

KidsLiteraturia
vrijdag 22 - zaterdag 30 augustus
dagelijks van 13.00 tot 18.00

Het paard van de prinses
Voor de jongste avonturiers is er van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 augustus iedere dag een verhalenspeurtocht, Het paard van de prinses.
Tussen 13 en 18 uur vertrekt er ieder kwartier een groepje helden en heldinnen dat de verdrietige prinses haar paard gaat terugbezorgen. Een makkie? Echt niet! Ze moeten over de Blauwe Bergen, langs de Boze Draak en over de Brede Rivier. Onderweg kiezen de avonturiers hun eigen verhaallijn.
Als alles is gelukt en de prinses weer gelukkig is met haar paard, schrijven de kinderen samen met een echte schrijver of dichter hun verhaal in een speciaal logboek.
Met Arjen Boswijk, Sabine van den Berg, Lilian Zielstra, Renée Luth, Angélique Boter en Dirkje Brouwer.

Geen opmerkingen: