dinsdag 30 augustus 2011

Literaturia 2011, de feiten

De vierde editie van Literaturia was misschien wel de beste tot nu toe. Literaturia had weer het geluk in de bijzonder sfeervolle Desdemona-tent plaats te vinden: veruit de mooiste tent van het hele Noorderzon-festival. Veel optredend artiesten en schrijvers staken de loftrompet over de intieme en gezellige sfeer in de spiegeltent. Op de filmpjes die van alle voorstellingen zijn gemaakt en die zijn terug te vinden op het YouTube-kanaal van Buro05, is duidelijk te zien dat de opstelling met publiek aan tafeltjes zorgt voor een intieme sfeer die goed past bij literaire en poëtische voorstellingen.
Met een goedbezocht debat met Bas Heijne, Marjo Buitelaar en Ronald Plasterk, die inviel voor Frans Timmermans, een geweldige editie van NoorderZlam, een prachtdocumentaire over de Dichters uit Epibreren én drie voorstellingen van de Cubaanse schrijver/acteur Simon Carlos was deze editie van Literaturia ook veelzijdiger dan voorgaande jaren.
Voor de derde keer was er ook dit jaar een KidsLiteraturia-programma, voor het eerst dagelijks. Een mooie afsluiter was de Verkiezing van de Kinderdichter van Groningen. Zie hier voor meer nieuws over de Kinderdichter.
Tot slot de cijfers. In totaal bezochten 1540 mensen de Literaturia-voorstellingen en KidsLiteraturia. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Het laat zien dat een spannende en niet voor de hand liggende programmering aanslaat bij het publiek. Bemoedigend, zeker met het eerste lustrum in het verschiet. Ook in 2012 zal Literaturia het Noorderzon-publiek alle hoeken van de literatuur en poëzie laten zien.

Geen opmerkingen: