maandag 30 augustus 2010

Literaturia 2010, de feiten

Het waren mooie laatste dagen van de derde editie van Literaturia. Jankobus Seunnenga kreeg alle aandacht voor zijn mooie luisterliedjes op tekst van Paaltjens, Slauerhoff en De Vries, in een prachtige entourage: een volle Desdemona-tent.
Een bemoedigend aantal avonturiers trok naar de Worm Hoorspelen, die op woensdag- en vrijdagavond in een verduisterde tent te horen waren. Intiem en intens, een ervaring waarover een bezoeker zei: "Ik ga d'r eens even over nadenken wat ik net allemaal heb gehoord."
Op donderdag namen de baliekluivers het over. Bernhard Christiansen speelde teksten van Daniil Charms, op pianomuziek van Isabelle van Dooren, die stukken speelde van moderne componisten als Stefan Meylaers en Stephen Westra. Hun drie behoorden tot de mooiste kwartieren van Noorderzon. Daarna was het de beurt aan Peter Knipmeijer, Ellen Deckwitz en Cor van Ingen, die als Asfaltfee de zaal zowaar aan het swingen kregen. Hulde.
Op vrijdag troffen we een toegift-scanderend publiek bij Donskoy in de uitverkochte Spiegeltent en een half uur later spraken R., F. en S. 45 minuten over hun voorliefde voor J.D. in een aandachtige Desdemona-tent. De slotavond was voor Zone5300, het tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa, met twee voorstellingen van een uur. Dat betekent automatisch veel tijd voor diepgang. En precies dat kreeg het publiek voorgeschoteld, in de vorm van een healing, het razendsnel vieren van tien verjaardagen, Dylan, de dood, een supergoed vals liedje en cowboymuziek. Een eervolle vermelding verdient de voorste rij vrouwen-op-leeftijd die speciaal voor Volkskrant-psychiater Sigmund was gekomen. Meneer de Wit kreeg steevast luide bijval en werd alles nóg gezelliger. De perfecte afsluiter van Literaturia zogezegd.
Komen we aan bij de cijfertjes: de 20 Literaturia-voorstellingen, waaronder de twee succesvolle middagen van KidsLiteraturia op de Speelweide, trokken 1070 betalende bezoekers. Opnieuw meer dan voorgaande jaren. Een heerlijke tijd. En het mooiste van alles? Dat was de tent.

Geen opmerkingen: