zondag 21 juni 2009

Meer namen

Op donderdag 21 augustus wordt de aftrap van Literaturia gedaan door de Utrechtse Vorlesebühne. In Berlijn zijn de wekelijkse Vorlesebühnen een populair fenomeen: groepen die afwisselend en op een literair-grappige manier over alledaagse ellende vertellen. De Utrechters hebben er een Nederlandse variant op bedacht: geen voorspelbare humor, wel kort proza, een afkeer van poëzie én schrijvers die van zichzelf een personage durven te maken. En net als in Berlijn ook een vreemd liedje, een theater-tekstje, een hoorspelletje, een kleine vreemde soap tussendoor. Met o.a. Bernhard Christiansen, Sylvia Hubers en Maaike Haneveld.

Op zondag 24 augustus komt dichter/schrijver Hanz Mirck naar Groningen. In zijn voorstelling Poëzie rockt! opereert hij op het snijvlak tussen muziek en poëzie door zijn favoriete gedichten, van onder andere Ingmar Heytze en Menno Wigman, op muziek te zetten. Mirck laat horen dat poëzie niet verheven of ingewikkeld hoeft te zijn, maar vaak net zo meezingbaar is als een popliedje. Het gaat hem daarbij vooral om de sfeer van de gedichten. Mirck zingt de gedichten terwijl hij zichzelf begeleidt op toetsen, acoustische gitaar, percussie, bas en dobro.

Net als vorig jaar, toen Hora Est een heel succesvolle voorstelling gaf op Literaturia, is het multimediagezelschap ook dit jaar weer van de partij, met hun nieuwe voorstelling De Æsir, een westwaartse reis.
In de voorstelling worden spoken word, film en soundscapes gecombineerd in een verhaal over beweging, migratie en herinnering. Centraal staan de Æsir, de Noorse goden zoals Odin en Thor die volgens sommige Middeleeuwse schrijvers oorspronkelijk uit Azië kwamen. Hun geschiedenis wordt door het multimediacollectief Hora Est gekoppeld aan moderne verhalen over migratie.
Is het mogelijk ooit echt een plaats te veroveren in het land van aankomst? Wat zijn de herinneringen aan het land van herkomst nog waard in de nieuwe omgeving? Antwoorden op deze vragen krijgt u op zondag de 24ste.

Geen opmerkingen: