woensdag 10 juni 2009

De eerste namen zijn bekend

De eerste artiesten en voorstellingen zijn bekend. Op de komende Noorderzon, die dit jaar plaatsvindt van 20 tot en met 30 augustus, kunt u in de Berenkuil weer terecht voor een groot aantal literaire en poëtische voorstellingen.

Zo zijn er voorstellingen van Willem Thies & Chaometric (spoken word en vj) en Nyk de Vries die voor het eerst nummers van zijn binnenkort te verschijnen cd 'Ik dook in een baai' zal laten horen. Ook kunt u kijken naar de theatervoorstelling Mono no aware van Maud Vanhauwaert
en Rebekka de Wit, over de droevigheid die in alle dingen besloten ligt.

Speciale aandacht is er dit jaar voor Jiddisje literatuur. Buro05 is verheugd te mogen aankondigen dat zaterdag de 22ste augustus geheel in het teken staat van het Jiddisj. Samen met Stichting Jiddisj is er een programma opgezet:

Een dag in Kasrilevke, een unieke Jiddisje voorleestheaterproductie.

Sjolem Aleichem, Jiddisje auteur en humorist, wiens faam onder meer te danken is aan de beroemde musical Anatevka, schreef een groot aantal romans, verhalen en toneelstukken. Vele daarvan spelen zich af in het kleine Oost-Europese sjtetl (dorp) Kasrilevke, waar hij zelf werd geboren en zijn jeugd doorbracht.

Op basis van zijn teksten stelde vertaalster/actrice Willy Brill een stemmenspel samen waarin de schrijver een dag door Kasrilevke wandelt en zich voorneemt zijn sjtetl 'op de kaart' te zetten. Eeen soort fantasieries dus, zodat het publiek te weten komt waar bijvoorbeeld overnacht kan worden, waar je koosjer kunt eten en de krant kunt kopen, hoe het cheider (jongensschooltje) eruit ziet en hoe mooi de joodse grafstenen zijn.

Het verhaal wordt door zes personages in het Jiddisj vertolkt. Een vertelster begeleidt en verbindt de scènes in het Nederlands en zorgt daarmee voor een onderonsje met het publiek.

Een dag in Kasrilevke wordt gespeeld door Gloria Fein, Justus van de Kamp, Ine Koolbergen, Esther Shlafer, Fajga Szmulewicz, Jan Waas en Jochanan Wiegman.
De tekstregie is van Willy Brill, de eindregie van Perry Dossett.

Een dag in Kasrilevke is een productie van Stichting Jiddisj

Geen opmerkingen: