donderdag 27 juni 2019

Programma Literaturia 2019

WIE MOOIE VERHALEN ZOEKT ZAL ZE (HIER) VINDEN

Literaturia is het sprankelende, literaire en poëtische programma van Noorderzon waarbij het vooral om de mooie verhalen gaat. Geen stukjes voorlezen, geen interviewtjes over het zoveelste nieuwe boek, maar bevlogen avonden vol verrassingen.

Weemoedig, vrolijk of smaakvol, maar evengoed op en top Brits, Berbers en kleurrijk. Kortom, literatuur en poëzie in al haar gedaantes: van kookboeken tot graphic novels en van klassieke taalvirtusoteit tot live podcasting.
Leg je boek even terzijde en kom luisteren, kijken en genieten van literatuur en poëzie op Noorderzon. We vieren de literatuur en jij mag erbij zijn!

Literaturia, curator: Stefan Nieuwenhuis, Buro05. Mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en LIRA.

donderdag 15 augustus, 20 uur, Spiegeltent
Levi Weemoedt & Özcan Akyol - Pessimisme kun je leren!
Literaturia opent deze Noorderzon met een literaire avond rond twee positieve zielen. Samen nemen zij het publiek mee in de wereld van de meesterlijke observatie en zachte melancholie. Om stilletjes te gniffelen, maar in ieder geval om voluit van te genieten.

vrijdag 16 augustus, 21 uur, Desdemona
Floss Literaire Kunst Quiz
De populaire Groningse FLOSS kunstquiz van verlegt voor deze keer de focus naar literatuur.
Haak aan bij de diepgravende en toch ook luchtige kennisquiz die leunt op mooie beelden, zinnen en fascinaties onder leiding van celebrity presentator Wabbesch Wabbesch.

zaterdag 17 augustus, 20 uur, Desdemona
Hé hallo, zeg - Het leven en werk van Karel ten Haaf
Een vrolijke, politieke, dichterlijke en literaire avond met diverse auteurs rond het werk van Karel ten Haaf, de eigenzinnige stem in de vaderlandse literaire wereld die onlangs overleed. Met voordrachten, film en veel herinneringen aan deze unieke, bevlogen figuur. Met onder anderen Hans Plomp, Joep van Ruiten, Daniël Dee, Harry Zijlstra en de leden van de Dichtclub.

zondag 18 augustus, Desdemona
Literaturia over de grens: Engeland
14 uur 30: Titia Ketelaar - Mind the gap
19 uur 30: Harry de Paepe - Stiff upper lips
Een voormalige NRC-correspondent in Londen en een anglofiele historicus vertellen over het land, de mensen en redenen voor de chaos in het pre-Brexit tijdperk, aan de hand van hun boeken over Engeland, de Engelse mentaliteit en de buitengewone Britse gewoonten. Uiteraard met ruimte voor vragen en discussie.

maandag 19 augustus, 20 uur, Desdemona
Jacques Hermes - Het culinaire Noorden, een avond over literatuur en eten
Aan de hand van zijn eigen boeken en die van anderen beschouwt culinaire (boeken)liefhebber Jacques Hermes de geschiedenis van het eten in de literatuur: welke rol had en heeft eten in de literatuur? Bestaat er zoiets als de literaire Febo?

dinsdag 20 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Babah Tarawally - Gevangen in zwart-witdenken: En hoe we kunnen ontsnappen
Tarawally, Trouw-columnist en auteur van de eye-opener Gevangen in zwart-witdenken, gaat op zoek naar een uitweg in het vastgelopen debat over kleur en identiteit. Met persoonlijke ervaringen en pittige reacties van lezers op zijn uitgesproken columns probeert hij antwoorden te vinden - het publiek wordt daarbij van harte uitgenodigd om mee te denken.

woensdag 21 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Mohammed Benzakour - Tien op een ezel
Benzakour doet in zijn vermakelijke taalbundel Tien op een ezel onderzoek naar spreuken en spreekwoorden in het Berbers en kwam tot interessante ontdekkingen. Als taal de spiegel is van de ziel, is er dan een betere kennismaking denkbaar dan via het hart van de taal. Hij deelt zijn mooiste taalschatten met het publiek.

donderdag 22 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Literair dispuut Flanor - Zo (mooi) is literatuur
Het literaire studentendispuut Flanor bestaat bijna 35 jaar. Hoog tijd om de studentenkamer te verlaten en alle Groningers - en Noorderzonbezoekers - te laten zien wie ze zijn en wat ze doen. De Flanorianen delen hun enthousiasme voor literatuur, met bevlogen lezingen, Virtual Reality en voordrachten.

vrijdag 23 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Tobi Dahmen - Fietsmod
Fietsmod is een autobiografische graphic novel die je terugbrengt naar de wilde jaren tachtig en negentig, met mods, skinheads en scooterboys, vriendschap en heel veel muziek. Tobi Dahmen neemt je in zijn lezing mee op deze tijdreis met plaatjes, muziek en animaties.

zaterdag 24 augustus, 19, 20, 21 en 22 uur, Leliesingel
Margreet de Heer - Stripmaker des Vaderlands over de graphic novel
De Stripmaker des Vaderlands is op een missie. Ze wil de schoonheid van de literaire strip onder de aandacht brengen. Op een bevlogen manier put ze uit haar eigen werk en dat van anderen en laat ze zien welke rijkdom er achter de graphic novel schuilgaat, met animaties, film en veel stripplaatjes.

zaterdag 24 augustus, 19 uur 30, Ophelia
Eeuw van de amateur live, met Botte Jellema, Ype Driessen en Paulien Cornelisse
Behoeft de podcast De eeuw van de amateur nog enige introductie? Het is uitgeroepen tot de beste podcast van Nederland en dat is voor een groot deel te danken aan de presentatoren, Botte, Ype en Paulien. Ze zijn op Literaturia om live een podcast op te nemen, mét publiek. Uniek, groots en meeslepend.

en...

van vrijdag 16 augustus tot en met maandag 19 augustus, doorlopend van 13 - 18 uur, Speelweide
KidsLiteraturia, het Paard van de Prinses
De Prinses is haar paard kwijt en het toeval wil dat het paard op Noorderzon is. Kinderen brengen in een groepje het paard naar de prinses terug, maar dat is nog niet zo eenvoudig: onderweg komen ze allerlei spannende obstakels tegen. Hoe lossen ze dat op? Samen bedenken ze het verhaal, met een blije prinses op het einde.

Geen opmerkingen: