dinsdag 26 juni 2018

Programma Literaturia 2018

LITERATURIA, ALLEEN MAAR MOOIE VERHALEN

Wie bij Literaturia nog steeds alleen aan boeken denkt, heeft de afgelopen jaren het literaire programma van Noorderzon duidelijk gemist. Literaturia laat de schone letteren juist op een heel veelzijdige en bijzondere manier zien. Sommigen noemen het 'des Noorderzons', en daar kunnen we ons prima in vinden.

Literaturia is een sprankelend literair en poëtisch programma waarbij het vooral om de mooie verhalen gaat. Geen stukjes voorlezen, geen interviewtjes over het zoveelste nieuwe boek, maar bevlogen avonden vol verrassingen. Kijk maar: een fotograaf uit New York vertelt hoe je zijn fotoboek kunt 'lezen' en een stripprofessor laat zien dat beroemde kunstenaars het best tot hun recht komen in verstripte biografieën. Andy Warhol ook? Zijn grafische biograaf vindt van wel.
Wist u trouwens dat er drie zeer muzikale heren zijn die zich graag ophouden in de buurt van Jean Pierre Rawie? Hij stelt ze graag zelf aan u voor. En over muziek gesproken: de vaderlandse jazzmuziek hangt aan elkaar van prachtige en doldrieste verhalen. De mooiste jazzlevens passeren de revue op Literaturia.

Meer verhalen? Tuurlijk! Wat gebeurt er bijvoorbeeld met een mens als die verzamelingen verzamelt? Of met een dochter die haar moeder leert kennen aan de hand van diens dagboeken? En waarom gaat de 27-jarige Stadsdichter van Groningen op bezoek bij ouderenverenigingen?
En dan willen we natuurlijk ook weten hoe de verhalen klinken in Rotterdam, Utrecht, Vlaanderen en vanuit het Verhalenbos. Je hoort en beleeft het allemaal bij Literaturia, zoals altijd aan de Leliesingel, op het Speelveld en natuurlijk in de Desdemona.

Mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en LIRA. 

vrijdag 24 augustus, Desdemona, 20.30: Rudie Kagie - Jazzvogels
Literaturia gaat swingend en energiek van start. Journalist en jazzkenner Rudie Kagie schotelt u de sterkste story's uit de swingpolder voor. Aan de hand van zijn boek Jazzvogels gaat hij met het publiek op verkenningstocht langs de rafelranden van de Nederjazz. Hij portretteert de markantste jazzfiguren die ons land heeft gekend, op een smeuiige en rauwe manier. Alles draait bij Kagie om het verhaal achter de muziek, maar denk niet dat het een rustige avond wordt.

zaterdag 25 augustus, Desdemona, 20.30: De heren rond Rawie (met Jean Pierre Rawie) - Dit alles
Soms stuit je op gedichten die smeken om muziek. Mattijs Verhallen (piano en zang), Ludo van der Winkel (cotrabas en zang) en Bas Marée (gitaar en zang) ondervonden die tijdens het lezen van het werk van Jean Pierre Rawie en konden slechts concluderen: dit is niet zomaar poëzie, dit is zuivere blues...
In hun voorstelling Dit alles brengen de heren een ode aan het werk van Rawie, als nooit tevoren: als een wolf die huilt naar de volle man, aan de oever van de Mississippi.

zondag 26 augustus, Desdemona, 14.30: Joost Pollmann, Typex (en Andy Warhol) - Oude meesters, nieuwe jasjes
Oude meesters, nieuwe jasjes is een beeldlezing van stripprofessor Joost Pollmann over het verstrippen van kunstenaarslevens. Rembrandt, Van Gogh, Picasso, Jeroen Bosch, Schwitters, Mondriaan, Goya, Caravaggio en nog veel meer: ze zijn allemaal stripfiguur geworden. Wat levert dat op: kunst of kitsch? De getekende biopic van Andy Warhol door stripauteur Typex lijkt een verhaal apart... aan de hand van zijn nieuwe graphic novel, unieke filmbeelden en anekdotes vertelt hij over de totstandkoming van zijn graphic novel Andy.

zondag 26 augustus, Desdemona, 20.00: De dichters van Vrijdag
Het dichterskwartet Mustafa Kör, Sylvie Marie, Moya de Feyter en Hedwig Selles dragen voor uit eigen werk. Vier unieke stemmen uit de hedendaagse poëzie, die tezamen De dichters van Vrijdag heten. Een intieme avondopstelling in pastel, op de zachte zondag.

maandag 27 augustus, Desdemona, 20.30: Richard Koek - New York
Op de maandag gaat Literaturia traditiegetrouw over de landsgrenzen heen. Deze keer strijken we neer in New York, de stad van fotograaf Richard Koek die er woont en werkt. Hij noemt zichzelf een visuele verhalenverteller en neemt ons aan de hand van zijn fotoboek New York mee in de fascinerende Big Apple. In zijn sprekende foto's toont hij eerbied voor de anonieme werker en reduceert hij de machtigen der aarde tot gewone stervelingen. Op deze avond vertelt de fotograaf het verhaal van de stad die bij uitstek tot de verbeelding spreekt.

dinsdag 28 augustus, Leliesingel: 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 [20 minuten per voorstelling]
Frits Jonker - Showcase
Frits Jonker is een onvermoeibare chroniqueur van curiosa. Jonker verzamelde zijn voorlopige levenswerk in een 600-pagina's dik boek, Showcase. Met een platenspeler in de aanslag vertelt hij over curieuze verzamelgebieden, boeken, tijdschriften en muziek. Bij Jonker is uw horizon niet heilig: hij voegt er met gemak drie aan toe.

woensdag 29 augustus, Leliesingel: 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 [20 minuten per voorstelling]
De Komijnen - Hier komen de Komijnen!
Het bonte gezelschap De Komijnen is een hit in Utrecht, met een maandelijkse show, en komt met een heuse entertainment-carrousel naar Literaturia. Dat betekent: zoveel mogelijk korte acts in een korte tijd mèt WTF-garantie! Literatuur, muziek, tekst, geluid, verhalen en theater, zoals de Science Fiction Poppenkast, een keelkankenjodel met mondharpen en veel meer. Met Harmen Zijp, Dick Cools, Diana Wildschut en Danibal.

donderdag 30 augustus, Leliesingel: 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 [20 minuten per voorstelling]
Michelle van Dijk en Roland Vonk - Groeten uit Rotterdam
De twee meest in het oog springende Rotterdamse debutanten van dit jaar verlaten voor een dag de havenstad en presenteren zich in Groningen. Schrijvers Roland Vonk (auteur van verhalenbundel Dat moet nog blijken) en Michelle van Dijk (van de hartstochtelijke debuutroman Darko's Lessen) nemen het publiek mee in hun sterke en krachtige verhalen, met een tongval die zogenaamd niets verraadt.

vrijdag 31 augustus, Leliesingel: 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 [20 minuten per voorstelling]
Jente Jong & Marc Nochem - Het intieme vreemde
Schrijver Jente Jong bewerkte samen met theatermaker Marc Nochem het eerste hoofdstuk van haar debuutroman Het intieme vreemde tot een muzikaal en theatrale luisterervaring. Het resultaat is geen luisterboek, maar een intieme en indringende theatervoorstelling die je vanaf de eerste zin midden in de roman werpt: als je ergens maar hard genoeg in gelooft, wordt het vanzelf een waarheid.

zaterdag 1 september, Leliesingel: 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 [20 minuten per voorstelling]
Lilian Zielstra en gasten - Dichten met oma
Literaturia wordt dit jaar stemmig afgesloten, en in stijl: de Stadsdichter van Groningen, Lilian Zielstra van 27 lentes jong, toog het afgelopen jaar de stad en provincie in, op zoek naar senioren die van poëzie houden. Samen schreven ze gedichten en lazen ze poëzie. Zielstra kreeg het voor elkaar dat een aantal van hen nu samen met de Stadsdichter bij Literaturia voordragen: leuk voor jong en oud, want gemaakt door jong en oud.

en.....

KidsLiteraturia: Het Verhalenbos. Van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september bij Rotor op de Speelweide.
In het Verhalenbos wonen allerlei vogeltjes, een lief vosje en er is een heel bijzondere boom: eentje die verhalen kan bedenken. De bosdichters van Noorderzon weten er alles van. Samen met hen ga je een mooi gedicht schrijven over de bomen, de bloemen, de beesten: wat jij maar wilt.
Daarna kun je je eigen verhaal bij De Inktzwam zelf drukken. De kunstwerkjes hangen we even aan een hoge tak te drogen en daarna mag je je zelfgemaakte gedicht meenemen naar huis.
Geen opmerkingen: