dinsdag 12 juli 2016

Programma Literaturia 2016

Literaturia, het poëtische en literaire programma van Noorderzon, waart ook dit jaar rond in het Noorderplantsoen. U vindt de letteren aan de Leliesingel, op het Speelveld en natuurlijk in de Desdemona, met een programma waarvoor zelfs de meest verstokte literatuurliefhebber zijn boek even opzij legt.

We vieren de Surinaamse poëzie in alle talen, de honderdste verjaardag van Dada in evenzoveel klanken en we sluiten het Jeroen Boschjaar alvast passend af.

Er komt een grote delegatie slammers naar Noorderzon en een grote groep jonge honden zal zich verdringen op een klein kleedje. We vertrekken voor een avond naar het Chili van Pablo Neruda met Fintro-literatuurprijswinnares Hagar Peeters en PC Hooftprijs-laureaat Tonnus Oosterhoff neemt ons mee in de wereld van het caleidoscopisch vertellen.

Ook kunnen we de komst van een filosoof en een dandy aankondigen en zal Vakliteratuur in het teken staan van een kinderdierenuitvinderij.

Zei u 'veelzijdig'? Wij weten het niet beter te formuleren.


Mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en LIRA.

vrijdag 19 augustus, Desdemona, 21.15: Hagar Peeters - Malva en het Chili van Pablo Neruda
Kersvers Fintro-Literatuurprijswinnares Hagar Peeters vertelt op Literaturia het verhaal achter haar succesroman Malva, een prachtige geschiedenis over de gemankeerde dochter van Pablo Neruda. Peeters is goed bekend met de Latijns-Amerikaanse literatuur en deed veel cultuurhistorisch onderzoek. Verwacht een lezing die breed uitwaaiert, vol rijkdom aan verhalen, en die u laat kennismaken met Malva en haar omgeving.

zaterdag 20 augustus, Desdemona, 21.00: Around the Rug (The Nordic Edition), met Jonah Falke, Tim Foncke, Anneke Claus, Jonathan Griffioen, Roxane van Iperen, Joost Vandecasteele, Timo Bruijns en Eva Waterbolk
Een Perzisch tapijtje, een bar en een microfoon, meer is er niet nodig om een echte literaire avond te maken. Lebowski is extreem trots dat hun hoofdstedelijke succesformule Around the Rug eenmalig naar het Noorden mag en propte daarom een paar van hun beste paarden in een busje. Verwacht literair en poëtisch vuurwerk en vrij dansen op het tapijt. Schrijvers, dichters, een lokale singer songwriter en u: de ideale mix voor een mooie zaterdagavond.

zondag 21 augustus, Desdemona, 15.00: Jheronimus Bosch en de Tuin der Lusten, met Marcel Ruijters en Eric De Bruyn
Bij het werk van Jheronimus Bosch gaat het om kijken. Literaturia zocht twee kenners die het werk vanuit verschillende standpunten bekijken: de gelauwerde striptekenaar Marcel Ruijters, die een graphic novel tekende over Bosch en dr. Eric De Bruyn, Boschbiograaf en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch. Samen nemen zij u mee langs de belangrijkste werken van de markante schilder die 500 jaar geleden overleed, met bijzondere aandacht voor De Tuin der Lusten.

zondag 21 augustus, Desdemona, 19.30: Caleidoscopisch vertellen, met Tonnus Oosterhoff en Martijn Knol
Aan de hand van zijn roman Op de rok van het universum gaat PC Hooftprijswinnaar Tonnus Oosterhoff in gesprek met collega-schrijver Martijn Knol. In een vorm die zij caleidoscopisch vertellen noemen, analyseren zij "de slordige stapel informatie en desinformatie waaruit de roman bestaat", zoals Oosterhoff het stelt. Het publiek kan alvast rekening houden met een rondgang langs onder andere YouTube-filmpjes, dierenleed, DWDD en de oude Romeinen, alles kundig en enthousiast van duiding voorzien door beide heren.

maandag 22 augustus, Desdemona, 21.00: De stilte van het ongesproken woord, een avond met Surinaamse poëzie, met Dave MacDonald, Lucas Shepherd, Raj Mohan en Antoinette van Maarschalkerwaart
De poëtische muziekvoorstelling De Stilte van het Ongesproken Woord is een feest voor oog en oor, en bovenal voor het hart. De drie belangrijkste Surinaamse dichters staan centraal: Trefossa, Shrinivási en Dobru. Hun gedichten zijn verwerkt tot schitterende songs, uitgevoerd door topmuzikanten die de poëtische woorden en de veelzeggende stilte met muziek combineren en interpreteren. Een mooi en waardig monument voor deze Surinaamse dichters.

dinsdag 23 augustus, Leliesingel, vanaf 18.30: NoorderZlam 2016, voorronde NK Poetryslam
Voor de achtste keer komen de beste poetry slammers van Nederland en Vlaanderen bijeen om te strijden voor de titel en de NoorderZlam-beker. De slamdichters presenteren zich razendsnel in competitieverband en het publiek bepaalt de winnaar. Snel, afwisselend en vurig.

woensdag 24 augustus, Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00: Wat denk jezelf? De Grote Mondigheidskwis, onder leiding van Coen Simon
Over het leven wordt veel beweerd: dat je ervan moet genieten, dat je moet durven kiezen, dat je je gevoel moet volgen, dat meten weten is, en dat je kunt als je maar wilt. Hoe komen we aan die wijsheid? Maar vooral: hoe komen we er vanaf?
Volgens de veelgelezen filosoof Coen Simon is filosoferen makkelijker als je denkt. Hij stelt de vragen en u geeft het antwoord. Doe mee, denken is kunnen!

donderdag 25 augustus, Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00: Een woord een woord, Frank Westerman in gesprek met Han Borg
De pen is machtiger dan het zwaard. We willen het graag geloven, maar is het waar? Interviewer Han Borg voert een aantal korte gesprekken met Frank Westerman over de zoektocht naar een weerwoord op terreur, aan de hand van zijn bestseller Een woord, een woord, waarin hij de lezer meeneemt langs een reeks spraakmakende gijzeldrama's van Bovensmilde tot Beslan.

vrijdag 26 augustus, Leliesingel, 19.00: 100 Jaar Dada, Ode aan Oote, met Fran Bambust, Joep van Ruiten en Justin Binek, aansluitend om 20.00, 21.00 en 22.00: 100 Jaar Dada, met Jaap Blonk
Ode aan Oote is een lofzang op het bijzondere gedicht van Jan Hanlo. Destijds verguisd, inmiddels geliefd en alom bekend. Journalist en Oote-adept Joep van Ruiten leidt het programma in, waarna de Vlaamse schrijfster Fran Bambust het gedicht op een eigenzinnige manier vertolkt en we een muzikale compositie horen van de Amerikaanse jazzpianist Justin Binek. Daarna wordt het tijdschrift Uitgelezen Boeken gepresenteerd, dat voor de gelegenheid is gewijd aan Oote.
Aansluitend viert componist, performer en dichter Jaap Blonk het honderdjarige bestaan van de kunststroming Dada, met sound poetry, vrije improvisatie en natuurlijk zijn majestueuze uitvoering van de Ursonate van Kurt Schwitters. Dada in zijn puurste vorm, gebracht door een unieke persoonlijkheid.

zaterdag 27 augustus, Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00: Leve het dandyisme, met Robert van Raffe
Aan de hand van illustraties en anekdotes loodst Robert van Raffe, dandy-auteur van de graphic novel Zonder filter, u door de geschiedenis van het dandyisme (van Brummell, Baudelaire en Oscar Wilde tot Warhol en Jort Kelder). Na twintig minuten weet u alles en ziet uw leven er een stuk stijlvoller uit. Zoals het heurt.

Van vrijdag 19 augustus tot en met zondag 28 augustus: KidsLiteraturia, bij Rotor: Kinderdierenfabriek Bunzel BV.
Maak met behulp van de uitvinders van dierenfabriek Bunzel BV je eigen fabuleuze fantasiedier en ga ermee op avontuur.
Bedenk je eigen verhaal, teken je fantasiedier en maak er een schitterend kunstwerk van.
Fantasie, verhalen en veel kleuren verf in een even uniek als dichterlijk programma voor kinderen van 4 tot 9 jaar.
Met Arjen Boswijk, Sabine van den Berg, Angélique Boter, Bert Nijmeijer, Renée Luth, Martine Veenhuis en Anja Lofvers.

Geen opmerkingen: