maandag 29 juni 2015

Programma Literaturia 2015

Literaturia, het literaire en poëtische programma van Noorderzon, is dit jaar weer all over the place. Overal kom je de schone woordkunsten tegen. Natuurlijk in de Desdemona, al sinds jaar en dag de literaire hoeksteen van het festival, maar ook aan de Leliesingel, op de Kidsweide en in de Ophelia.
Literaturia staat weer garant voor spannende, eigenwijze en dwarse literaire avonden. Opnieuw geen katheder, geen stukje voorlezen en geen obligaat interviewtje vooraf. Wel hard Vlaams gedonder, wel Bob Dylan's teksten in beeld en op muziek, wel een poetry slam, Indische dromen, big bangs en biografen. Leg uw boek even terzijde en kom luisteren, kijken en genieten van literatuur en poëzie op Noorderzon.


mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, stichting Time Shift en LIRA.

Vrijdag 21 augustus, Ophelia, 19.00 - 20.30
Theo van den Boogaard en band - Bob Dylan Illustrated

Theo van den Boogaard wordt gezien als een van de beste (strip)tekenaars van Europa. In Nederland is hij vooral bekend van de Sjef van Oekel-strips en de illustraties die hij maakt voor HP De Tijd. De afgelopen jaren heeft Van den Boogaard gewerkt aan Bob Dylan Illustrated, een boek met geïllustreerde nummers van Bob Dylan. Vertaald naar het podium leveren de teksten van Dylan een geweldige kijk- en luisterervaring op. De fantastische en associatieve illustraties worden live geprojecteerd, waarbij Theo de nummers zingt, begeleid door Maurits Fondse op piano en Paul Pleijsier op gitaar. Zo hoorde en zag u de meesters nog nooit.

Zaterdag 22 augustus, Desdemona, 21.00 - 22.00
Joost Vandecasteele - Tot het pijn doet

Joost Vandecasteele belooft maar 1 ding
om literatuur zo heftig en vreemd mogelijk te houden
en ook luid
en godverdomme relevant
en soms grappig

Zondag 23 augustus, Desdemona, 14.30 - 16.00
Marc Stakenburg - De big bang van de popmuziek

Waarom werden de enkels gebroken van countrylegende Hank Williams toen hij in zijn kist werd gelegd? Hoe komt dat kogelgat in de buitenmuur van Elvis’ Graceland? En bestaat het kruispunt echt waar Robert Johnson om middernacht een ontmoeting had met de duivel? Radio-DJ Marc Stakenburg bezocht twintig essentiële plekken in het diepe zuiden van Amerika, waar de muziek begon. Hij vertelt er gepassioneerd over in De big bang van de popmuziek. In de voorstelling begeleidt Stakenburg ons op een historische reis naar de oorsprong van de populaire muziek, met als ankerplaatsen Memphis en New Orleans: van de slavendrums naar jazz, van spirituals naar gospels en soul, van blues naar rock-’n-roll.

Zondag 23 augustus, Desdemona, 21.00 - 22.30
Jaap Boots - Donderweg One Man Show

VPRO-radio-DJ Jaap Boots sprak ze allemaal: Tom Waits, Iggy Pop, Nick Cave, Liam Gallagher, Henry Rollins, Tom Barman, Beck, Southside Johnny, Herman Brood, Manu Chao, Joey Ramone, Robbie Williams, Willy De Ville en veel meer.
Hij bundelde zijn ervaringen in het boek Donderweg en in de voorstelling vertelt (en zingt) hij over het leven in de fast lane van de popmuziek. Een must voor liefhebbers van smeuïge verhalen, goede muziek en hilarische anekdotes.

Maandag 24 augustus, Desdemona, 21.00 - 22.15
Ernst Jansz - Gideons Droom

Bij Literaturia brengt Ernst Jansz het repertoire dat hij heeft samengesteld ter gelegenheid van de heruitgave van zijn debuutroman Gideons droom. Het zijn krontjongversies van een aantal van zijn mooiste liedjes, waaronder "Rumah saya" en "Tijd genoeg" (uit de Doe Maar-tijd waarin Gideons droom is geschreven), maar ook liedjes van zijn soloalbums De overkant, Molenbeekstraat en enkele van zijn Dylan-vertalingen.
Ernst Jansz wordt begeleid door Guus Paat (gitaren), Richard Wallenburg (bas) en Aili Deiwiks (viool).

Dinsdag 25 augustus, Leliesingel, vanaf 18.30
NoorderZlam 2015, voorronde NK Poetryslam

Voor de zevende keer komen de beste poetry slammers van Nederland bijeen om te strijden voor de titel en de NoorderZlam-beker. De slamdichters presenteren zich razendsnel in competitieverband en het publiek bepaalt de winnaar. Snel, afwisselend en vurig. Met Simon Mulder, Ditmar Bakker, Joris Brussel, Jorina van der Laan, Else Kemps, Carmien Michels, Max Greyson, Gerda Blees en Fatihya Abdi.

Woensdag 26 augustus, Leliesingel, vanaf 18.30
Meindert, Igor, Pepr en Kesanova Show

Vier heren, één show. Bij Literaturia presenteren de mannen hun beste werk: diastrips, liedjes, live hoor- & kijkspel, verhalen en klankdichten. Vaak tragikomisch, maar altijd met veel aandacht voor de tekst. Iedereen die wel eens een avondje heeft bijgewoond in de Kroeg van Klaas en voorheen café Marleen, weet wat je te wachten staat. Alle anderen: schuif aan. Iedere voorstelling is helemaal anders.

Donderdag 27 augustus, Leliesingel, vanaf 18.30
Daniël Dee en Harmen Pothof - Omdat ze mooi waren

Daniël Dee, voormalig Stadsdichter van Rotterdam, en gitarist Harmen Pothof brengen gedichten op muziek. Niet meer, niet minder. Gedichten over de liefde en vriendinnen, omdat ze mooi waren. De heren putten uit hun eigen leven en dat maakt alles nog echter en werkelijker. Een voordeel daarbij is dat de heren zoveel "materiaal" hebben dat iedere voorstelling anders wordt. Het is dus geen overbodige luxe om vaker langs te komen.

Vrijdag 28 augustus, Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00
Nop Maas en Willem Otterspeer - Biografen vertellen (over Reve en Hermans)

Het werk van biografen is er een van achter de schermen. Jarenlang gaan ze minutieus te werk tot alle stenen zijn omgekeerd. Op Literaturia laten we twee van Neerlands beste biografen aan het woord: Reve-biograaf Nop Maas en Hermans-biograaf Willem Otterspeer vertellen in twee sessies over hun werk en natuurlijk over de beide schrijvers, die tot de grootsten van ons land horen: Willem-Frederik Hermans en Gerard Reve.

Zaterdag 29 augustus, Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00
Anne Vegter - Persoonlijk en dichtbij

De Dichter der Vaderlands komt naar Noorderzon en sluit Literaturia op gepaste wijze af. Anne Vegter praat over haar werk als dichter, schrijfster en theatermaakster, draagt voor en haalt daarbij de afstand tussen haarzelf en het publiek weg. Persoonlijk en dichtbij, net zoals haar werk bedoeld is. Met een heel belangrijke rol voor het publiek. Een unieke ervaring.

Van vrijdag 21 augustus tot en met zondag 30 augustus: KidsLiteraturia, bij Rotor. Je wereldreis begint bij Reisbureau Hangmattie, waar de medewerkers niet alleen alles weten over de leukste vakantiebestemmingen, maar ook heel spannende reisverhalen met jou willen maken. En als je verhaal eenmaal klaar is, dan ga je naar Drukkerij de Inktvis. Daar ga je van je verhaal een supermooie poster maken, met schitterende kleuren en mooie letters.
Zo kun je iedereen vertellen waar jij naartoe bent geweest!

Geen opmerkingen: