vrijdag 22 juli 2011

Programma Literaturia 2011

Het programma voor Literaturia 2011 is bekend. Kaarten bestel je vanaf maandag 22 juli  eenvoudig via de Noorderzon van Noorderzon of je bestelt ze direct bij de Noorderzon kiosk naast de Der Aa-kerk.

vrijdag 19 augustus, 21.00 – 23.00 (met pauze), 8 euro, Desdemona

FLOSS
De befaamde FLOSS-avonden zijn al jaren een vaste waarde in het culturele aanbod van de steden Groningen en Leeuwarden. FLOSS toont fascinaties, grensoverschrijdingen, gedrevenheid, inventiviteit en zaken die zich vaak buiten het gezichtsveld van de toeschouwer bevinden. Kortom: een avondje mentaal flossen waarin persoonlijke fascinaties uit de wereld van kunst, cultuur en wetenschap de revue passeren. Laat u onderdompelen in een snelle, wervelende show met gasten, film en voordracht. De Noorderzon-FLOSS staat onder leiding van Rutger Middendorp.

zaterdag 20 augustus, 20.45 – 21.30, 5 euro, Desdemona
Winterjong: Slapen is voor dromers
Winterjong is een muzikaal-theatraal poëziegezelschap rondom podiumdichter en liedjesschrijver Boris de Jong, met Jelke Smit op piano en Bas Kisjes op contrabas. In het theaterconcert Slapen is voor dromers vertelt De Jong een verhaal over wat hij doet als anderen slapen. Aan de hand van gedichten en flarden van korte verhalen, die muzikaal worden ondersteund, komt het publiek te weten wat ze missen als ze slapen: tragikomische dieren, existentiële levensvragen, laminaatparket en geklungel in de liefde.

zaterdag 20 augustus, 22.00 – 22.45, 5 euro, Desdemona
Ontmoet een Vlaamse dichter: Inghels, Van Gasse en Vandebril
Inmiddels een mooie traditie op Literaturia is de kennismaking met drie Vlaamse dichters. Deze keer is de Antwerpse dichter Maarten Inghels uitgenodigd en gevraagd twee collega's vanuit Vlaanderen mee te nemen om aan het Groningse publiek te presenteren. Van Inghels, die in 2009 door Knack werd uitgeroepen als 'de toekomst van Antwerpen', verscheen onlangs bij de Bezige Bij zijn tweede bundel, Waakzaam.
Naast Inghels treden Lies van Gasse en Michael Vandebril op. Van Gasse is een kunstenares uit Sint Niklaas van wie dit jaar haar derde dichtbundel verscheen bij de Wereldbibliotheek, Brak de waterdrager. Dichter Michael Vandebril is een van de leden van het poëziegezelschap Boest uit Antwerpen (samen met onder meer Andy Fierens en Stijn Vranken) dat bekend is vanwege de energieke live-optredens. Gedrieën zullen zij zich in een afwisselend programma aan u presenteren.

zondag 21 augustus, 14.30 – 16.30 (met pauze), 5 euro, Spiegeltent
Vijf voor twaalf debat: Moeten wij van elkaar houden?
Oude waarden zijn ons ontvallen, nieuwe ideeën zijn amper voor handen. Tegen de achtergrond van globalisering en individualisering is Nederland hard op zoek naar een nieuwe manier om met elkaar samen te leven. Enerzijds willen we maximale vrijheid voor onze zelfontplooiing, anderzijds zoeken we naarstig naar geborgenheid en verwantschap. Hoe voorkomen we dat zelfontplooiing leidt tot egoïsme, dat eigen verantwoordelijkheid omslaat in hardvochtigheid en vooral hoe kunnen we tegelijk uniek en gelijk zijn? Moeten we van elkaar houden en mogen we van onszelf houden?
Voor een antwoord op deze vragen gaan we in het Vijf voor Twaalf Debat op Noorderzon te rade bij vertegenwoordigers uit de wereld van literatuur, wetenschap en politiek. Deelnemers aan dit debat zijn Bas Heijne, Marjo Buitelaar en Frans Timmermans. Schrijver Bas Heijne presenteerde onder de titel 'Moeten wij van elkaar houden' onlangs zijn nieuwste essaybundel.
Antropologe Marjo Buitelaar is universitair hoofddocent in de hedendaagse islam aan de Rijksuniversiteit Groningen en is schrijver van diverse boeken over religie en cultuur in de Marokkaanse samenleving.
Tweede Kamerlid Frans Timmermans was van 2007 tot 2010 staatssecreataris van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV en zat daarvoor bijna tien jaar in de Tweede Kamerlid voor de PvdA.
Het debat staat onder leiding van Hein Braaksma.

zondag 21 augustus, 20.45 – 21.30, 5 euro, Desdemona
De Vischknaepen: Altijd beet!
De Vischknaepen hebben altijd beet. Het muzikale duo neemt tijdens Literaturia het werk van drie dichters live onder handen. Wat gebeurt er als de gedichten van Karel ten Haaf, Renée Luth en Anneke Claus in het leefnet van de Vischknaepen belanden? De gedichten vormen de basis voor ongekende muzikale improvisaties, vol met loops, mondharpen en een keur aan instrumenten. Op onverschrokken wijze worden poëtische teksten door vischknaep Jan Schellink en vischknaep Danibal omgetoverd tot een song.  In samenwerking met uitgeverij Passage.

zondag 21 augustus, 22.00 – 22.45, 5 euro, Desdemona
Irene Wiersma: Iedereen heeft gelijk
In haar solovoorstelling Iedereen heeft gelijk presenteert Irene Wiersma een doorsnede van haar werk in een onbeschaamde egovoorstelling waarin ze zowel voorprogramma, hoofdprogramma als slotact is. Verheugt u op een ouderwets multidisciplinair avondje met muziek, animaties en gedichten uit haar binnenkort te verschijnen dichtbundel Wat u?
Alles zelf doen, kán dat allemaal eigenlijk zomaar? En is het nog wel leuk als het niet aardig is? Uw mening telt, maar wat u er ook van vindt: iedereen heeft gelijk.

maandag 22 augustus, 21.15 – 22.00, 5 euro, Desdemona
Poetry Circle Nowhere
Poetry Circle Nowhere (PCN) is een Amsterdams gezelschap van schrijvers, spoken word artiesten, fotografen, beeldend kunstenaars, muzikanten en theatermakers die werken op het snijvlak van performance en poëzie. Tijdens Literaturia speelt PCN een veelzijdige voorstelling, waarin zij onderzoek doen naar de meest bedreigde menselijke behoefte in het Facebook tijdperk: contact.

dinsdag 23 augustus, 21.00 – 23.00 (met pauze), 5 euro, Desdemona
NoorderZlam
NoorderZlam is de Noord-Nederlandse voorronde van de NK Poetryslam, die in de afgelopen twee jaar is uitgegroeid tot een populaire slamnight. De aanwezigen bepalen wie doorgaat naar de finale en zelfs daar heeft het publiek het laatste woord, samen met de jury bestaande uit Luuk Verpaalen en Jim Rotteveel. Acht slamdichters strijden om de beker: Maryland, Koos van der Goot, T. Martinus, Thijs Gilbert, Azalee, Annegriet Wijchers, Irene Wiersma en Nic Castle.
Met een speciale performance van Najiba Abdellaoui, winnaar NK Poetryslam 2008.

woensdag 24 augustus, 20.45 – 21.30, 5 euro, Desdemona
Bernhard Christiansen en Isabelle van Dooren: Onsje
Onsje is een heel persoonlijk programma over de prille jeugd van een schrijver en een pianiste. De poëtische en muzikale voorstelling wordt opgehangen aan de gedichten van Bernhard Christiansen, die zijn gebaseerd op zowel zijn eigen jeugd als die van Isabelle van Dooren. Zij begeleidt de gedichten op piano met moderne muziek van o.a. Stephen Westra en Stephan Meylaers. De voorstelling is een even vreemde als herkenbare reis langs ondergrondse broers, wispelturige neefjes en foute vriendjes, langs anderstalige zusjes, plantaardige vaders maar ook langs grote invloedrijke meesters.

woensdag 24 augustus, 22.00 – 22.45, 5 euro, Desdemona

Thijs Gilbert: Een man ging van huis...
Aan de hand van het oeuvre en de thematiek van de Russische absurdist Daniil Charms vertelt schrijver en theatermaker Thijs Gilbert in zijn solovoorstelling Een man ging van huis... het verhaal van zijn opa die in de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt en in een volkomen bizarre situatie beland. Dat deze gebeurtenis plaatsvindt op de dag dat Charms overlijdt, voedt de gedachte dat deze er een rol in heeft.

donderdag 25 augustus, 20.45 – 21.30, 5 euro, Desdemona
AHJ Dautzenberg, Joubert Pignon en Tim Foncke: Luxembourg
AHJ Dautzenberg is bij het grote publiek bekend vanwege zijn onlangs verschenen roman Samaritaan, al maakte hij daarvoor al naam met zijn vileine en absurdistische korte verhalen. Op het podium is Dautzenberg in zijn element als ontregelaar. Samen met de wrange collega-humoristen Pignon en Foncke staat Dautzenberg met deze speciaal voor Literaturia geschreven voorstelling garant voor ongemak en leedvermaak.
Joubert Pignon is schrijver van zo kort mogelijke stukjes waarin onbehagen en ongevoel hoogtij vieren. Zijn grote voorbeeld is A.L. Snijders, die al twee ZKV'tjes aan het werk van Pignon wijdde. Zelf noemt Pignon zich een nooit ontplofte bom op het podium.
Tim Foncke is schrijver en komiek uit Aalst. De in 2009 verschenen brievenroman De Geachten is zijn literaire debuut. Zijn werk is ronduit hilarisch en verwarrend. Zijn podiumpresentatie is navenant.

donderdag 25 augustus, 22.00 – 22.30, 5 euro, Desdemona

Die Toffe Gasten: Dokter Bernhard en dokter Manfred en dokter Utker
Het cabareteske humorduo Die Toffe Gasten heeft opnieuw een dimensie toegevoegd aan hun toch al veelzijdige performance. Speciaal voor Noorderzon hebben de twee Groningse helden zich verdiept in het theater. Dat resulteert in een frisse theatershow met gedichten, film en humor. Beweeglijk als nooit tevoren, flitsender dan ooit: tekstuele hoogstandjes en visueel genieten in optima forma.
Voor alle fans van Die Toffe Gasten, alsmede voor liefhebbers van doktersromans.

vrijdag 26 augustus, 20.30 – 21.30, 6 euro, Ophelia
Documentaire Beeldlijn: Bliksem & Betonrot
Het Groningse filmerscollectief Beeldlijn presenteert de documentaire over de Dichters uit Epibreren, bestaande uit Tjitse Hofman, Bart FM Droog en Jan Klug. In de overzichtsdocumentaire komen de leden zelf aan het woord, maar ook tijdgenoten en ingewijden uit de dichterswereld van de jaren tachtig en negentig. De premièreavond zal worden opgeluisterd met optredens van collegadichters en bekenden van het vermaarde trio.

zaterdag 27 augustus, 20.00 – 22.00, 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 2 euro, Desdemona
Verkiezing Kinderdichter van Groningen
Groningen heeft al bijna tien jaar een Stadsdichter, dus werd het hoog tijd voor een heuse Kinderdichter van Groningen. Zo'n 500 kinderen uit groep 7 en 8 hebben een workshop gevolgd met meer dan 700 gedichten als resultaat. Op de slotavond van Literaturia stellen de genomineerde kinderen zich voor aan het grote publiek en dragen ze hun gedichten voor. Daarna maakt een professionele jury bekend wie zich de komende twee jaar de eerste Kinderdichter van Groningen mag noemen. De avond wordt gepresenteerd door Mariken Jongman en er is muzikale aankleding van Flux en een human beatbox groep.
In samenwerking met het Poëziepaleis.

zaterdag 20 augustus, 20.30 – 21.45, 8 euro, Het Paleis
maandag 22 augustus, 20.30 – 21.45, 8 euro, Het Paleis
woensdag 24 augustus, 20.30 – 21.45, 8 euro, Het Paleis

Simon Carlos Martin Vazquez: Itinerario Inconcluso
De Cubaanse acteur Simon Carlos Martin Vazquez is artistiek directeur van het Buscón gezelschap in Havanna. Hij speelt het Spaanstalige stuk Itinerario Inconcluso van schrijver Miguel Barnet, dat speciaal voor de gelegenheid is vertaald door Marike Wierda van het RUG Talencentrum, met medewerking van Antonio de la Rosa Piñero en Ronald Ohlsen. Deze vertaling zal gedurende de voorstelling synchroon meelopen. De voorstelling heeft muzikale intermezzo's die de sfeer van het verhaal versterken.
In samenwerking met Het Paleis en de Rijksuniversiteit Groningen.

vrijdag 19 tot en met zaterdag 27 augustus, vanaf 14.00, 2 munten, Speelweide
KidsLiteraturia
KidsLiteraturia, het literaire voorleesprogramma voor kinderen vanaf 4 jaar, is toe aan zijn derde editie. Maar nog nooit was KidsLiteraturia zo groot! Iedere dag zijn er in de speciale KidsLiteraturia-locatie op de Speelweide twee bekende en bijzondere jeugdliteratuurschrijvers aanwezig om kinderen voor te lezen. Mooie, lieve, spannende en grappige verhalen voor de jongsten in de vroege middag en aan het einde van de middag Young Adults Literature, voor kinderen van 10 tot en met 17 jaar.
Naast de KidsLiteraturia-locatie vind je een groot bord met daarop het dagprogramma. Met onder anderen Harm de Jonge, Mariken Jongman (van 'Rits' en 'Kiek'), Jowi Schmitz (van 'Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen'), Kees Spiering, Matty de Vries, Floortje Zwigtman (van de Groene bloem-trilogie) , Dolf Verroen en Jaap Robben.
Om te voorkomen dat je niet alle verhalen kan horen, lezen de schrijvers een paar keer per dag voor, dus er is vast en zeker een zitkussentje voor je over!

Geen opmerkingen: