donderdag 27 augustus 2009

De tussenstand na een week

Het gaat perfect met de Noorderzon en met Literaturia.

Na de valse start van vorige week donderdag, toen alle activiteiten vanwege een weerswaarschuwing werden afgelast, is het crescendo gegaan met het festival. Op zaterdag, de eerste dag van Literaturia, was de sfeervolle Berenkuil volledig uitverkocht: de Jiddisje voorstelling Een dag in Kasrilevke was een succes en ook de aansluitende lezing van Fajga Szmulewicz over Sjolem Alejchem werd goed ontvangen. De zes voorstellingen op zondag en maandag werden bezocht door in totaal 220 bezoekers, waarmee Literaturia bewijst dat er genoeg animo is voor literatuur en poëzie in Groningen, zolang het avontuurlijk en fris wordt gebracht.

De eerste editie van NoorderZlam, waar acht dichters streden om de eer en een envelop, werd gewonnen door Maud Vanhauwaert uit Antwerpen. Zij versloeg in de finale van dinsdagavond Emiel Matulewicz, Melvin van Eldik en Renée Luth.
De voorstelling van Freek Vielen c.s. was stijf uitverkocht en zorgde voor beslagen raampjes: een maximum van 74 mensen woonden de voorstelling bij. Daarna deden de Hobbyrockers een vreemde duit in het zakje: met evenveel plezier als het publiek worstelden zij zich door hun encyclopedie.

Een aparte vermelding is er voor Ronald Ohlsen, die zondagavond de aanwezigen volkomen verraste met een verhaal over Gustav Mahler. Met fotolijstjes, schaduwtheater en 400 ijsparasolletjes zorgde hij voor een voorstelling om niet snel te vergeten: bizar, absurd en regelrecht krankzinnig.

Met nog drie dagen te gaan, stellen wij met recht de vraag: wat was Noorderzon geweest zonder Literaturia? Het antwoord laat zich raden: zóóó 2007.

Geen opmerkingen: