zondag 27 augustus 2017

Literaturia dag 9: De Kinderdichters en Lilian Zielstra & Esmé van den Boom

De slotavond van een geweldige editie van Noorderzon was een schot in de roos. Vier kinderdichters uit de provincie Groningen lazen voor uit eigen werk en vervoerden het publiek dat de stoeltjes tot de laatste plek bezette. In twee mooie voorstellingen kregen we alvast een voorproefje te horen van wat er over tien jaar op Noorderzon te zien is: Marrah van der Heijden, de kinderdichter van Groningen, was er samen met kinderdichters Emma Bos, Jacco Hage en Kerstin Hummel. Het programma was fris, onbevangen en mooi.
Aansluitend schoof de Stadsdichter van Groningen aan. Lilian Zielstra speelde samen met Universiteitsdichter Esmé van den Boom tweemaal de voorstelling Twee Meisjes. In die voorstelling gaven ze antwoord op prangende vragen over de overgang van meisje naar vrouw. Want wanneer ben je geen meisje meer? En wat verandert er als je vrouw wordt of bent? En wie bepaalt dat eigenlijk? Het verhaal kon op veel instemming rekenen van met name het vrouwelijke deel van het publiek, en dat was precies het beoogde idee.
Nadat de bezoekers voor de laatste keer de Literaturia-container verlieten en de sfeerlampjes uitgingen, was er even een weemoedig momentje. Het zit er weer op. Om daarna vooral te vieren dat Literaturia deze Noorderzon een fantastische jubileumeditie heeft beleefd, met veel mooie voorstellingen, veel publiek en veel enthousiasme van auteurs en artiesten. We hebben genoten. Waarvan akte.

Geen opmerkingen: