zaterdag 20 augustus 2016

Literaturia dag 1: Hagar Peeters

De negende editie van Literaturia werd gisteravond afgetrapt door Hagar Peeters, kersvers Fintro-prijswinnaar. Zij kwam vertellen over haar bekroonde roman Malva en de geschiedenis achter het boek: die van het Chili van de beginjaren zeventig, toen dictator Pinochet aan de macht kwam, en van dichter Pablo Neruda en zijn verzwegen gehandicapte dochter Malva.
In een geanimeerd betoog legde Peeters parallellen met haar eigen leven. Zij groeide de eerste jaren van haar leven op zonder aanwezigheid van haar vader, die bovendien in 1973 in Chili zat als verslaggever in de streek waarin Neruda opgroeide. Zoveel toevalligheden, zo vertelde Peeters, moest wel resulteren in een roman.
Na het heel persoonlijke verhaal en een aantal interessante beeldfragmenten kreeg het publiek de gelegenheid om vragen te stellen.
Nieuw dit jaar is dat de Literaturia-locatie, de altijd sfeervolle Desdemona-tent, na de voorstellingen open wordt gesteld voor het publiek, met een bar en pinda's. Zo kunnen de literaire types in hun eigen veilige omgeving nog gezellig nawijnen. Een enorme plus, zo bleek gisteravond direct. Het was er goed toeven, terwijl dikke droppels op het tentdoek neerdaalden; zo dichtte een der aanwezigen spontaan.
Literaturia is van start. Als alle avonden zoals deze worden, kunnen we deze editie alvast bijzetten in het rijtje 'memorabel'.
Bekijk hier de trailer van Malva, die gisteravond als vertrekpunt van de avond diende.

Geen opmerkingen: