maandag 23 augustus 2010

Crescendo

Na drie dagen Literaturia is er al een aantal hoogtepunten de revue gepasseerd. De openingsdag begon direct voortvarend met een vol huis voor Kunstbende 2010-winnaar Tiemen Hiemstra, die met drie andere Kunstbende-laureaten een veelzijdige voorstelling gaf over mannen die over daken lopen. Later op de avond was de sfeervolle Desdemona Tent (onlangs volkomen terecht uitgeroepen tot de mooiste festivaltent van Nederland) het decor voor een waanzinnig verhaal van Ronald Ohlsen, die ondertussen een reputatie aan het opbouwen is met groteske en verwarrende performances.
Op zaterdag - de eerste vrijdag is altijd besloten- was het de beurt aan de Vlaamse Leeuwen en de ene Reus: Stijn Vranken, Andy Fierens en Antoine Boute. Zij bewezen dat poëzievoordracht in Vlaanderen van een heel andere orde is: zoemen, brullen, bezweren, flemen, schmieren en meer van dat soort poëtische flaptekstomschrijvingen waren van toepassing. Het publiek beloonde het drietal met een staande ovatie. En terecht.
Sterre van Rossem gaan we hopelijk vaker zien in Groningen. Samen met het multidisciplinaire collectief Furthur Sounds liet ze ingetogen gedichten en mooie miniatuurtjes horen. Volgende maand komt haar eerste verhalenbundel uit bij Prometheus en een presentatie in Groningen. Hou de site van Buro05 in de gaten.
Zondagmiddag trad Bas Heijne aan voor een debat onder leiding van Hein Braaksma. Heijne debateerde met prof. Trudy Dehue, burgemeester Peter Rehwinkel en NNT-boegbeeld Ola Mafalaani over thema's uit zijn boek Harde Liefde. Stijf uitverkocht in de grote Spiegeltent en een zeer tevreden publiek. Volgend jaar zeker opnieuw een Vijf voor Twaalf-debat op Noorderzon!
Al met al inhoudelijk en artistiek een perfect begin van Literaturia en met 340 betalende bezoekers ook op dat gebied een succes. Of zoals een bezoeker het zaterdagavond zei: mooi, en tenminste niet zo stoffig.

Geen opmerkingen: